“Daire” büyük oranda, üç karakterin kullanılmayan bir havaalanı etrafında şekillenen trajikomik hikâyesidir.
Üniversitedeki öğretim görevi işinden istifa eden Felsefe hocası Feramus yaşlı babasını görmek için memlekete gitmeyi plânlarken, babasını kaybettiğini öğrenir. Apar topar yola çıkan Feramus’u varacağı köklerinde hayatı neden başaramadığına, neden her yerde ayrıksı ve yabancı hissettiğine dair bir aydınlanma yolculuğu beklemektedir. Kendisine çok uzak sandığı babasına, onun yalnız hayatının iniş ve çıkışlarına ve en nihayetinde kaderine ne kadar derinden bir bağ ile bağlandığını keşfedecektir. Feramus babadan kalma araziyi satıp, yıllardır göremediği oğlu ile sakin ve yeni bir hayat kurmayı arzulamaktadır. Ne var ki arazi belediye tarafından anlaşılmaz bir biçimde su havzası statüsüne alınmış ve imardan muaf tutulmuştur. Etrafında bulunan arsalara binalar yapılırken hiç bir müdahalede bulunmamış olan Belediye, Feramus’un kıraç mı kıraç arazisini hiç bir mantıksal açıklamaya sığmayacak biçimde su havzası olarak işlemiş ve para etmez bir hale sokmuştur. Feramus dava açmaya hazırlanır. Belediye, İmar Dairesi, Tapu Dairesi ve Adliye koşuşturmacası başlar.
Havaalanında apron sorumlusu olarak çalışan Arif, bu işe girmeden önce çok çaresiz ve parasız olduğu bir dönemde, küçük miktarlarda paralar kazanmak için düzenlediği “kendini boynundan tavana asma” şovuyla tanınan bir adam. Feramus kasabaya geldiği gün, birahanelerdeki arkadaşları arasında “para karşılığında kendini asan adam” diye sevilen Arif’le, gösterisini yaparken, yani ipte sallanırken karşılaşır. Kendisi varoluşuna olabildiğince uzak olan bu tuhaf adamla ileride çok yakın bir ilişkiye gireceğini ve bir anlamda kader ortaklığı kuracağını henüz bilmemektedir. Arif’in tek isteği bomboş havaalanında “çalışarak” güç bela bitirmeye çalıştığı gecekonduyu tamamlayacak parayı kazanmaktır. İşten eve döndüğünde genelde oğluyla birlikte evin tamamlanmayı bekleyen inşaat işlerine koşturan Arif, kış gelmeden çatıyı tamamlamak için var gücüyle çalışmaktadır.
Bu küçük kasabadaki belediye tiyatrosunda çalışan Betül, iki çocuğuna bir başına annelik etmeye çalışan kentsoylu genç bir kadındır. İşini kaybeden Betül’ün küçük oğluna ve henüz teşhis konmamış bir rahatsızlığı olan kızına bakabilmek için acil bir işe ihtiyacı vardır. Bir iki başarısız iş bulma girişiminden sonra büyük oranda yılgınlıktan ve tepkisellikten kendisine çok uzak olan yeni bir kariyere yelken açar. Meslek garantili gasil kursuna yazılır.
Feramus bir daireden diğerine sürüp giden pek çok koşturmacasının sonunda ortaya çıkan hukuki tablonun kendisine uzun sürecek karmaşık bir mücadeleden başka bir şey vaat etmediğini görür. Bu mücadelenin maddi yükünü karşılayabilmek için havaalanı müdürü olarak çalışan kuzeninden iş ister. Bu sırada belediyede kursa devam eden Betül’le karşılaşır ve ilgi duymaya başlar. Betül’ün kızının artan rahatsızlığı ve tıbbi müdahale ihtiyacı arazi konusunu biran önce çözme konusunda Feramus’u iyice köşeye sıkıştırır. Aynı dönemde Ankara’dan havaalanının akıbetini belirleyecek olan teknik bir ekip gelmiş, çalışmalara başlamıştır. Havaalanı hizmete girdikten sonra da çalışmaya devam edebilmek isteyen Arif, ekibe hizmet etmek için pervane oluyor, dört dönüyordur. Feramuz’un pek aşina olmadığı mahkeme başvuruları, adliye prosödürleri konusunda Arif’in eski bir adliye dilekçecisi olan babası yardımcı olmaktadır.
En nihayetinde arazisini imar müdürüne satma yolunda anlaşmaya varan Feramus satış bedeli olan ödemeyi vekâlet verdiği avukatına kaptırınca çaresizlikten özü itibariyle bir tür intihar olan, Arif’in sıra dışı show’unu, yani para karşılandığında kendisini birahanelerde asma gösterine kalkışır. Bu yıkıcı girişim hem Feramus’un, hem Betül’ün, hem de Arif’in birbirlerine mantıksız ve görünmez bir bağla bağlanmış olan kaderlerini belirleyecektir.
Uluslararası Platformlar
2010 yılında Kültür Bakanlığı’ndan yapım destek ve senaryo desteği almış olan "Daire" isimli sinema filmi projemiz, 2011 yılında Güneydoğu Avrupa Film Network’ü kapsamında üç ayrı ülkede senaryo, prodüksiyon ve dağıtım workshop’ına katılmıştır. 2010 yılında İstanbul Film Festivali Türkiye Fransa ortak yapım platformuna seçilmiş, 2012 İtalya Trieste Ortak Yapım Workshop’ı içerisinde tüm dünyadan seçilmiş olan sekiz projeden biri olarak yer almıştır. 2013 yılında Karlovy Vary Works In Progress seçkisinde yer almış olan “Daire” Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleştirilen lansman ile sektör temsilcilerine sunulmuştur.
Daire - Circle (2014) Fragmanları
Not:Otomatik oynatma listesidir.Fragmanlar ard arda gelecektir.
Yapım: Lacivert Film
Yönetmen: Atıl İnaç
Senarist: Atıl İnaç
Yapımcılar: Derya Tarım, Atıl İnaç, Tolga Avcil
Görüntü Yönetmeni: Hayk Kirakosyan
Uygulayıcı Yapımcı: Direnç Kıymaç
Kurgu: İsmail 'Niko' Canlısoy, Deniz Kayık
Oyuncular: Feramus: Fatih Al, Betül: Nazan Kesal, Arif: Erol Babaoğlu, Emel: Selen Uçer, Selin: Beren Demirkaya, Cemal: Görkem Kanbolat, Hikmet: Mehmet Ulay, Engin: Nihat Alpteki, Servet: Çağlar Çorumlu, Masume: Nalan Koruçim, Zerrin: Aysan Sümercan, Oğulcan: Doğukan Oruç, Erdem: Arın Kuşaksızoğlu,Gece: Gece
Olsa da izlesek dediğiniz yerli ve yabancı dizi ve filmlerin fragmanları, film müzikleri, kamera arkası görüntüleri ve filmlerden sahneler Olsa da izlesekte!